A beléptetés fejlődését meghatározó 9 legfontosabb irányzat.

Kutatások szerint a rohamosan fejlődő digitális technológia területén a beléptető rendszerek és eszközeik gyorsuló tempóban fogják meghaladni  a hagyományos beléptetési módszereket.  A legjelentősebb megoldások már napjainkban is a hálózaton keresztül összekapcsolt és szoftver alapú fejlesztések. Abiometrikus azonosítás terjedésével a készülékek (technikák) is könnyebben lesznek telepíthetőek az eddigieknél.

Az új beléptetést ellenőrző technológiák teljesítménye, alkalmazhatósága folyamatosan fejlődik, költséghatékonyabbak és sokkal nagyobb mértékbenterjednek, mint a hagyományos módszerek. A fejlődés dinamikáját követve rendkívül fontos, hogy lépést tartsunk a legújabb eredményekkel. Tekintsük át akkor azokat az irányzatokat,  melyek nagy hatással lesznek a beléptető rendszerek világára a jövőre nézve.

 

Hálózatra kapcsolt rendszerek

A hálózatra kapcsolt rendszerek nem lesznek megkülönböztetve a beléptető rendszerek más biztonsági és egyéb adatforrásaitól. A beépített eszközök lehetővé teszik, hogy egy egyszerű kijelzőn ellenőrizni tudjuk egy épület, vagy terület állapotát videó megfigyeléssel és vezetéssel, biztonsági szakember jelenlétével, riasztókkal, fényképes azonosítással, jelvényes igazoltatással, lift ellenőrzéssel, épület biztonsági intézkedéssel és számos egyéb lehetőséggel. Ez természetesen igaz az IP címmel rendelkező eszközökre is melyek jóval nagyobb mennyiségű adattal képesek megbirkózni.

 

Kompatibilitás

A kompatibilitás egy olyan terület, ahol a szoftver alapú és egyéb vezérlők előnye abban rejlik, hogy az eszközök képesek megóvni a jelenlegi és jövőbeli beléptetési rendszereknél elért tulajdonságiakat. Ezek a megoldások kompatibilisek a korábban kiadott szoftverekkel, így lehetőséget teremtenek arra, hogy a legjobb rendszereket fejlesszék ki és egységesítsék a korábbi és újabb installációkat.

 

Hosszú időt fog igénybe venni mire az újítások és meglévő eredmények együttesen tudnak majd érvényesülni és persze ne feledkezzünk meg a költségekről sem. A jó hír, hogy léteznek már olyan megoldások, melyek lehetővé teszik, hogy a rendszer vezérlőjén kívül mást ne kelljen kicserélni, vagy fejleszteni, egy hálózaton belül. Ilyenkor az újra tervezést részesítik előnyben az lecseréléssel szemben, így csak a rendszer ki és bemenetét cserélik. Az efféle megoldásokkal rengeteg időt és pénzt lehet megspórolni, ami a felhasználók, telepítők és a gyártók számára is hasznos.

Rendezett beléptetés

A szoftver alapú megoldás lehet a jövő kulcsa azoknak a felhasználóknak, akik régebbi eszközöket alkalmaznak. Olyan fejlesztésekről esik szó, melyek könnyen integrálhatóak a korábbi termékek beüzemelésébe vagy használatába.

 

Az eszközök

A legújabb hálózati eszközök hamarosan könnyebben kezelhető és jóval hatékonyabb formában jelennek meg. Egy hálózatra csatlakoztatott beléptető rendszer elérhető lesz bármilyen, szintén a hálózatra kapcsolt PC-ről, így lecsökken a várakozási idő, mivel nem lesz szükség különféle programok telepítésére.

 

A biztonságon túli alkalmazások

A megszokott fizikai biztonsági területeken túl szélesebb körű alkalmazási lehetőségek is léteznek a szoftveres beléptető rendszerekben. Ilyen innováció pl. egy iskolában bevezetett rendszer, ahol egy új épülettel bővítették az egyetem területét és ez idő alatt meg kellett oldaniuk a nagyszámú diák sereg egyszerű közlekedését a termek között. Az egyik legnagyobb probléma a mosdókkal kapcsolatban merült fel, mivel a diákok egész nap használták őket folyamatosan és azok a fő épületben helyezkedtek el. Találtak egy módszert, amivel nyomon tudják követni a diákok mozgását. Ezzel meg tudják határozni helyzetüket és azt az időt, amely alatt a tantermekből a fő épületbe átmennek és vissza. Ha egy diák az átlagosan meghatározott idő alatt elfelejti, vagy nem tudja magát beregisztrálni, a rendszer egy általános hiba üzenetet küld.

 

Vezeték nélküli hálózat / Wi-Fi

A vezeték nélküli hálózatok és a Wi-Fi technológia alkalmazása a beléptető rendszerek világában problémákat is felvet pl. gyakran azokban az esetekben, amikor a fenti megoldásokat hagyományosabb eszközökbe kívánjuk beépíteni. Ez nem kevés biztonsági kérdést is felvet.  Ilyenkor alaposan át kell gondolni adott helyzet megoldásához szükséges választást és lehetőség szerint a biztonsági szint növelésére kell törekedni.

 

Mobiltelefonok és NFC (Near Field Communication)

Az NFC egy rövid hatótávolsággal rendelkező kommunikációs rendszer, mely mobileszközökön közeli érintéses módszerrel használt rádiójeles adatcsere. Biztonságos adatátvitelhez és fizetéshez használják. Emellett még számos olyan új technológia is teret hódít, amely a fogyasztóktól indult és teljesen át fogja alakítani a beléptetési rendszerek világát. Különösképp a kiskereskedelemben dolgozók számára fejlesztettek olyan alkalmazást, mely elképesztő módon hasznosítja az NFC- t. Ezen a területen még beláthatatlan fejlődési potenciál jósolható. Ugyanakkor a felhasználóknak és a gyártóknak is észre kell venniük, hogy a beléptetési rendszereknél a legfontosabb szempont adott terület védelme mellett az emberek biztonsága.

Beolvadás az IT területére

Általában az IT területén a beléptetés biztonsága teljesen más dolgot jelent. Azonban napjainkra már átfedés alakul ki az IT (szoftveres beléptető rendszereknél, vezeték nélküli hálózatoknál) és a fizikális biztonságtechnikai eszközök és rendszerek között.

 

Szabványosítás

Számos érdekes és pozitív fejlesztés van folyamatban a beléptető rendszerek világában, melyek hamarosan megváltoztatják a rendszerek tervezési és fejlesztési módszereit, így a fejlesztőknek, az előállítóknak és a felhasználóknak is tisztában kell lenniük az újításokkal és haladniuk kell a rohanó világgal. A gyártóknak új lehetőséget biztosítanak a fejlesztések arra, hogy a felhasználók számára magasabb biztonsági szintű egyedi tulajdonságokkal rendelkező alkalmazásokat fejlesszenek. (Egyre gyakoribbak az integrált rendszerek. A közös működésbe vont – gyakran különböző gyártóktól származó- rendszerek összehangolt működése sikeréhez viszont nélkülözhetetlen az összeilleszthetőség, összemérhetőség paramétereinek megteremtése, ennek legfontosabb módszere a szabványosítás.

 

A hír forrása: http://www.securinfo.hu és a www.securityinfowatch.com

Partnereink

Kalkulátorok

Tárhely igénylés

Facebook oldalunk

Kövess minket a Facebookon!

Joomla templates by Joomlashine