Új elven működő tomográfiás mozgásérzékelés a riasztórendszerekben

A tomográfiás mozgásérzékelő akadályokon és falakon át is érzékeli a mozgást. A Xandem termékét a philadelphiai Asis 2012 (American Society for Industrial Security) biztonságtechnikai kiállításon mutatták be.

A 2010 végén alakult utahi Xandem teljesen új technológiával állt elő a mozgásérzékelés területén. Dr. Joey Wilson és dr. Neal Patwari által kifejlesztett tomográfiás mozgásérzékelés (Tomographic Motion Detection, TMG) elve hasonló az orvoslásban alkalmazott computer tomográfiás (CT) vizsgálathoz. Bár itt nem röntgensugarakat, hanem rádióhullámokat használnak, és a rádiófrekvenciás térben történt változást érzékeli a készülék.

 

Dr. Joey Wilson és a tomográfiás mozgásérzékelőMivel az eszköz falakon keresztül is működik, rejtve lehet telepíteni, így például a múzeumban a terepszemlét tartó leendő betörő nem tudja kifigyelni, hol helyezték el, illetve, hogy egyáltalán van-e mozgásérzékelő. Felépítésének és a rejtett telepítésnek köszönhetően az érzékelőt nem lehet kitakarni, nem is szennyeződik, így elkerülhetők a szennyeződések, hőmérséklet-változás, fény, füst vagy épp a kis állatok okozta téves riasztások is. Így azután Joey Wilson olyan ipari létesítmények védelmére is ajánlja a tomográfiás mozgásérzékelőt, mint poros, piszkos gyárak, raktárak.

A Xandem tomográfiás mozgásérzékelést nem csak a biztonságtechnikában, hanem más iparágakban is lehet használni, így például világítási rendszerekben vagy a kereskedelmi célú biztonsági alkalmazásokban is.


Tervezés, telepítés
A Xandem rendszerének tervezése, telepítése nem okoz különösebb nehézséget. A védeni kívánt terület köré, gyűrűszerűen kell elhelyezni a tom
ográfiás mozgásérzékelőket, nincs szükség azonos távolságra, nem kell egy irányba mutatniuk, csak föl kell szerelni a tomográfiás mozgásérzékelőket körülbelül egyméteres magasságba úgy, hogy hatósugaruk átfedje egymást. A tomográfiás mozgásérzékelőket hálózatba kell kötni, és az érzékelők kommunikálnak egymással, illetve jelzik a központ számára, ha bárhol mozog valami a hatósugarukon belül. Ezen túlmenően a tomográfiás mozgásérzékelők ugyanúgy működnek, mint bármely más, mozgásérzékelők a biztonságtechnikában, és kompatibilisek más jelenleg a piacon kapható biztonsági rendszerekkel. A technológiát már telepítették több helyen is, például egy építőipari kereskedő cég raktárában, ahol már több betörést is meghiúsított.

A Xandem viszonteladókon keresztül kívánja majd értékesíteni tomográfiás mozgásérzékelőket, tájékoztatott Joey Wilson. Egy csomag ára, mérettől függően jelenleg 695 és 1395 amerikai dollár között mozog.

Ajánlott felhasználási területek

  • zsúfolt raktárak, gyárak, ahol az érzékelőket gyakran blokkolja a tárgyak folyamatos áthelyezése,
  • piszkos és poros terek, ahol a szennyeződés téves riasztásokat okoz a más elv alapján működő mozgásérzékelőknél,
  • műemlékek, boltíves terek, ahol nehéz más típusú mozgásérzékelők takarásmentes elhelyezése,
  • bankok, múzeumok, ahol fontos, hogy ne lehessen kifigyelni, hol helyezték el a mozgásérzékelőket,
  • irodák, műemlékek, lakások, ahol esztétikai szempontból fontos, hogy ne látszanak a mozgásérzékelők,
  • automata világításvezérlés.

 

Forrás: securityinfowatch.com, xandem.com

Partnereink

Kalkulátorok

Tárhely igénylés

Facebook oldalunk

Kövess minket a Facebookon!

Joomla templates by Joomlashine